In memoriam Hans Groeneveld

Hans Groeneveld (1943 – 2020)

Op 12 februari j.l. ontvingen wij het onthutsende bericht dat Hans Groeneveld volkomen onverwacht was overleden.

Hans was jarenlang een bekende figuur in het Driebergse verenigingsleven. Hij was een uitstekend hockeyer, een goede tennisser, later een prima golfspeler en een begenadigd biljarter. Hij was ooit Prins Carnaval, Kiwanis-lid en recentelijk nog lid van Probus Drieheuvel en biljartclub Valentijn. Daarnaast was hij een bestuurder van formaat, zowel in zijn beroepsgroep tandheelkunde als daar buiten. Ook in de sport.
Zo was hij voorzitter en erelid van hockeyclub Shinty en maakte hij bij die club in de jaren ’90 deel uit van de bouwcommissie van het clubhuis. Later werd hij bestuurslid van de Driebergse Sportfederatie en van onze eigen vereniging Heuvelrug Sport Initiatief, onder het voorzitterschap van Harald Arts en Peter Kranenburg.

Hans was een echte doener die met groot plezier binnen een vereniging iets organiseerde. Sponsors, fundraising, een rally of een toernooi, Hans regelde het tot in de puntjes. Voor overleg met bijvoorbeeld de politiek had hij minder geduld, maar hij begreep als geen ander de noodzaak ervan. Door zijn tandartsenpraktijk kende hij ter plaatse veel inwoners en was hij goed op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Dus was hij altijd een nuttige bron van lokale informatie.

Begin jaren ’80 leerden Hans en ik elkaar kennen op Shinty. Zoals zovele ouders liepen wij op zaterdag achter onze koters aan om te coachen etc. Op zondag speelde ik toen bij HC Doorn en Hans in Shinty Veteranen A. Tijdens een toernooi in Maarn vroeg Hans of het niet logisch was voor mij om bij Shinty te komen spelen. Dat gebeurde en sindsdien waren wij vrienden. Het veteranen A team van toen weet elkaar nog steeds in clubverband te vinden. Dus hadden Hans en ik en onze gezinnen regelmatig contact. Het volgende etentje was al gepland evenals de biljartpartij waarbij ik les van hem zou krijgen. Ik was door hem naar de biljartclub gehaald.

Onlangs brachten zijn vrouw Barbera en hij ons op de hoogte van het feit dat Hans ernstig ziek was maar dat met de juiste medicijnen hij nog jaren voort zou kunnen leven. Toen Hans na een kuur onverwacht met een longontsteking in het ziekenhuis en zelfs op de Intensive Care-afdeling opgenomen werd, was dat schrikken, maar met zijn sportieve achtergrond leek dat geen probleem. Een herseninfarct werd hem echter binnen een dag fataal.

Hans wordt nu al gemist door zijn vrienden en zijn clubs. Door zijn familie moet de klap nog verwerkt worden en wij wensen hen daarbij zeer veel sterkte.

Sportend Utrechtse Heuvelrug heeft weer een veelzijdige sporter en een toegewijde bestuurder verloren.

Hans, goede sportvriend, rust in vrede.

Bob van Lierop
Voorzitter HSI