HSI Sportnota

Op 10 december 2015 was het feest voor sportkoepel Heuvelrug Sport Initiatief (HSI) toen het 10-jarige bestaan werd gevierd, tegelijkertijd met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Voorzitter Bob van Lierop blikt terug en kijkt vooruit naar de toekomst van de sport in de Heuvelrug.
“De HSI Sportnota was een aanzet voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daar werd nooit iets door de sportwethouder gedaan. Zij vertrok gelukkig na twee jaar.”

Niet meer even regelen

Toen Bob van Lierop in 2005 bestuurslid was van de Driebergse Sport Federatie, werd het idee geopperd om een stichting op te zetten om het gezamenlijke sportbelang te vertegenwoordigen. Dat moest even aarden. In gemeenten zoals Leersum en Amerongen werden dingen altijd ‘even geregeld’ met de wethouder. Het duurde even voordat duidelijk was dat deze werkwijze in de nieuwe gemeente niet meer zou werken.”

Harmonisering

Op 14 december 2005 werd de stichting HSI opgericht met vertegenwoordigers uit iedere dorpskern in het bestuur en Van Lierop is na een politieke tussenstop alweer ruim twee jaar voorzitter. “Sportwethouder Pamboer kwam met concrete plannen. Mede door hem is het gemeentelijke sportbeleid geharmoniseerd. Investeringen en het onderhoud van de sportvelden waren voor rekening van de gemeente, de kantines en clubhuizen werden door de clubs betaald en geëxploiteerd.
Van Lierop betreurt het dat de sportfunctionarissen zijn wegbezuinigd en uitbesteed aan een externe organisatie. “Er blijft nu nog meer geld aan de strijkstok hangen. De gemeenteraad heeft niet ingegrepen, vooral de ‘sociale’ partijen niet”, aldus Van Lierop.
HSI Beleidsplan Sport 2013-2020

Op 11 november 2015 zette HSI een grote stap door de stichting om in een vereniging om te zetten waarvan de meeste sportclubs nu lid zijn. Binnenkort wordt het Beleidsplan Sport 2013-2020 van HSI samen met wethouder Veldhuizen bekeken. “Wij willen onze sportfaciliteiten up-to-date houden maar ik ben ongerust over de toekomst van de regionale sporthallen en zwembaden. Ik hoop dat in 2020 het sportklimaat nog zo goed is als in 2015.”